17 трав. 2014 р.

Будяки й колоради

     Політика політикою, а на городі почався "терористичний" сезон — винищення будяків і колорадських жуків.
     Паростки картоплі ще дуже маленькі, й тому комусь, хто не дуже розбирається в городництві, все одно, яка саме рослинка вибивається з землі — будяк, лопух, "берізка" чи картопля. Он Сашко, наприклад, син — біжить за паперовим літаком, що залетів на грядку, — й байдуже йому, на картоплю наступив, чи на будяка. А я ж то знаю, що заради картоплі ця грядка й була скопана.
   
     Город не обробляв уже кілька років, занехаявся він на різних ділянках по-різному, — тому й картоплю довелося саджати в різний спосіб.
     На одній ділянці спершу пройшовся культиватором, а потім досипав свіжого грунту (земля там була надто виснаженою), на іншій спершу перекопав лопатою й потім робив лунки, а ще на іншій саджав звичним способом — перекопував в ряд, перевертаючи землю й докладаючи на попередній, і вже в канавку кидав картоплини. От. Насінна картопля теж була різною. Спершу я з’їздив в наш Інститут картоплярства й купив там мішок крутої сортової картоплі (дорого), потім купив мішок пророщеної картоплі на базарчику на трасі (вже дешевше), й під кінець купив ящик у дядька (зовсім дешево).     
     Й зараз маю город, розділений на сегменти. На одному зійшла картопля й бур’ян, на іншому лише бур’ян, а ще на іншому взагалі нічого не зійшло. Зате всюди шниряють колорадські розвідники.
     Й не саджав картоплю два роки, а все одно вони тут!
     Поки що їх не дуже багато, власне, це лише розвідники, але настане час й тут, на зелених стеблах, що потужно випруть з землі, — на широкому листі й рожево-білих квіточках, — буде рясним рясно від зажерливих червоних личинок і смугастих жуків, — й просте збирання чи струшування віником у відро не допоможе, — доведеться травити інсектицидами. 
     Я знаю, так буде.У мене давно вже сформувалося враження, що протидіючи колорадам, я стикаюся з якоюсь свідомою організованою силою. Й знають же, знають, яким саме жукам належить бути при оранжево-червоному молодняку на ділянці, яким вирушити шукати інші ділянки, а яким залягти в сон, причому, для когось з жуків цей сон може бути на десять днів, а для когось і на десять років. 
     І яким чином, в яких таких таємних лабораторіях розроблюється препарати, що протидіють тим, якими їх травлять люди.
     Я того не знаю.
     Може, чорний кіт Марсик у курсі?







Немає коментарів:

Дописати коментар